Najlepszą radą na zdrową sylwetkę jest ruch na świeżym powietrzu oraz zbilansowana dieta. Szczególnie jesienią powinniśmy zadbać o dostarczenie sobie wszystkich niezbędnych witamin. Kiedy zaczyna się sezon grypowy, takie zaplecze w naszym organizmie będzie na wagę złota. Nie warto też wykluczać z diety wybranych składników lub całych ich grup. Takie radykalne posunięcia należy skonsultować z lekarzem. Można za to bliżej się przyjrzeć naturalnym składnikom, w tym olejom, które swym składem mogą doprowadzić do poprawy sylwetki czy też lnu mielonemu http://olejarnia-gaja.pl/len-mielony/.
Zaktualizowana piramida żywienia pokazuje jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta. Na szczycie piramidy znajdują się tłuszcze, których w takiej diecie powinno być najmniej. Warto przy tym zadbać, aby przyjmowane tłuszcze były w większości pochodzenia roślinnego. Te bowiem oprócz tego, że zwiększają wchłanianie witamin z pożywienia, to dodatkowo ich spożywanie niesie ze sobą same korzyści.
Szczególnym przykładem dobrego i zdrowego tłuszczu roślinnego jest olej rzepakowy. Jest on bardzo popularny w Polsce, ale też bardzo niedoceniany. Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, zawiera również kwasy Omega-6 w stosunku idealnym do Omega-3 (2:1), zawiera witaminę E i sterole, które są silną bronią w walce z cholesterolem.
To, co zmieniło się w najnowszej piramidzie, to dodanie w jej podstawie aktywności fizycznej. Jednak ani sam ruch na świeżym powietrzu, ani świetna dieta, nie przyniosą aż tak spektakularnych efektów. Dopiero połączenie tych dwóch składowych, pozwoli nam cieszyć się lepszym samopoczuciem i zgrabniejszą figurą. Nie tylko jesienią, ale przez cały rok.