Tłuszcze roślinne to jedne z najzdrowszych i najbogatszych w składniki odżywcze elementów diety. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej dobroczynnych tłuszczy jest powszechnie znana oliwa z oliwek. Aby jednak mieć pewność, że spożywany olej przyniesie korzystne skutki zdrowotne, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów w trakcie jego zakupu.
Zarówno w sklepach stacjonarnych jak i internetowych – np. https://oliwaimiod.com/kategoria/oliwa można bez problemu znaleźć najróżniejsze rodzaje oliwy z oliwek. Zaczynając od klasycznej włoskiej oliwy aż do zawierającej różne przyprawy, które urozmaicają jej smak.
Najlepszym wyborem do kuchni i olejem, który najkorzystniej wpłynie na zdrowie będzie z całą pewnością i bezapelacyjnie oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – czyli tak zwana oliwa Extra Virgin. Zawiera ona tylko 15 gramów tłuszczów nasyconych i aż 70 gramów zdrowych tłuszczów jednonienasyconych oraz 11 gramów wielonienasyconych. Oprócz tego w prawdziwej oliwie znaleźć można także mnóstwo dobroczynnych związków fenolowych, które pomogą zminimalizować ryzyko wystąpienia ciężkich chorób układu krążenia.
Oliwa z oliwek ma także zbawienny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Regularne spożywanie tego zdrowego oleju sprawia, że włosów wypada coraz mniej, skóra staje się promienna i pełna blasku, a paznokcie twardsze i mocniejsze. Oliwa Extra Virgin to zdecydowanie produkt, który warto wprowadzić do swojej kuchni, nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale przede wszystkim ze względu na ogromną ilość prozdrowotnych składników odżywczych.