Każdy zapewne zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowe żywienie dla funkcjonowania organizmu. Nie jest nikomu obca maksyma: „jesteś tym, co jesz”. Na co dzień jednak chętnie o niej zapominamy, zjadając kolejne porcje chipsów i fast foodów. Tymczasem wprowadzenie nawet nieznacznych zmian w codziennym żywieniu może znacząco przyczynić się do poprawy jakości życia na wielu polach. Szukając inspiracji dla zdrowego żywienia lub pomocy specjalisty, warto przyjrzeć się informacjom zebranym na stronie http://imedica.com.pl/dietetyka/.
Skóra jest bezpośrednim odzwierciedleniem tego, co jemy. Dobre kosmetyki nie wystarczą, by poprawić jej kondycję. Każdy dermatolog potwierdzi, że o nawodnienie i odżywienie skóry należy dbać przede wszystkim od wewnątrz. Poza cerą odżywianie wpływa również na naszą odporność, a także radzenie sobie ze stresem. Uczucie rozdrażnienia, podwyższony kortyzol to codzienność w życiu każdego człowieka. Długotrwałe odczuwanie stresu wpływa na spadek poziomu serotoniny, jednego z głównych neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nasz nastrój. W wyniku jego niedoboru obniża się nastrój, a nawet pojawiają się symptomy depresji. Serotonina wytwarzana jest z aminokwasu o nazwie tryptofan, który nie występuje naturalnie w naszym organizmie, dlatego dostarczany jest wraz z pożywieniem. Tryptofan znajduje się przede wszystkim w pełnowartościowym białku: rybach, serze, jajku twarogu oraz mięsie, ale także orzechach, kaszach. Zdrowa dieta odbija się również na zdolności do koncentracji czy naszej pamięci, a także wielu innych obszarach życia.