Dieta wegańska zyskuje na popularności, ale nie wszyscy umieją ją poprawnie zaplanować. Niezbędne jest tu odpowiednie zbilansowanie minerałów i zwrócenie uwagi na parę najważniejszych składników. Trzeba też pamiętać o suplementacji. Jak zaplanować zdrowo dietę wegańską?
Brak składników odzwierzęcych w diecie wpływa na mniejszą dostępność paru ważnych minerałów. Przykładowo weganie są narażeni na niedobory wapnia przez brak picia mleka krowiego. Warto się wtedy wspomagać mlekami roślinnymi, szpinakiem i warzywami strączkowymi. Te ostatnie są też świetnym źródłem białka. Ważne jest także żelazo, którego pod dostatkiem jest w pestkach dyni czy pietruszce. Dobrze jeżeli weganie wspomogą się również produktami opartymi na grzybach, które można znaleźć na witrynie https://devaldano.pl/product-category/twoja-domowa-restauracja/przetwory-grzyvowe/. Oprócz żelaza i wapnia zawierają sporo jodu i fosforu.
Dieta wegańska wymaga suplementacji witaminy B12, której nie znajdzie się w produktach roślinnych. Można ją kupić w tabletkach w każdej aptece, gdzie wystarczy jedna dziennie. Suplementacja innych witamin i minerałów to już kwestia indywidualna. Jeśli ktoś czuje, że w diecie jest zbyt mało składników opartych o żelazo, wapń czy witaminę D – powinien wspomóc się dodatkowymi tabletkami.