Zdrowy styl życia

Rodzaje olejów, które powinniśmy spożywać na co dzień

Najczęściej stosowanym olejem w polskich kuchniach jest niewątpliwie olej rzepakowy. Wykorzystuje się go przede wszystkim do smażenia tradycyjnych w polskiej kuchni potraw mięsnych. Dla niektórych osób jest to nieodłączny element w codziennym gotowaniu, jednak nie jest to zawsze najlepsza opcja. Istnieje wiele alternatyw, których wartości odżywcze są znacznie korzystniejsze dla organizmu, dlatego warto dokonać zmian w swojej diecie. 

Jaki olej wybrać do przygotowywania potraw?

Wybierając olej, warto kierować się przede wszystkim jego wpływem na organizm. Dobrym wyborem np. jako dodatek do sałatek będzie np. olej lniany, którego smak świetnie skomponuje się z resztą składników. Najlepszą alternatywą dla tradycyjnego oleju rzepakowego będzie oliwa z oliwek. Sprawdzi się zarówno do smażenia jak i do dań na zimno oraz nada potrawom niepowtarzalnego charakteru. Warto mieć w swojej kuchni także olej z orzeszków ziemnych, który pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i charakteryzuje się właściwościami przeciwnowotworowymi. Ciekawym rozwiązaniem są prasy do tłoczenia oleju, które pozwalają uzyskać w warunkach domowych olej, bogaty w wartości odżywcze takie jak kwasy omega. Warto w kuchni próbować tego typu nowych produktów oraz sprawdzać ich najlepsze zastosowanie. Ważne jest, aby urozmaicać swoją codzienną dietę w celu dostarczenia organizmowi różnych składników odżywczych. Z tego powodu nie powinno się używać tylko jednego rodzaju oleju, a wręcz przeciwnie, zmieniać je i dodawać różne, w zależności od potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybór redakcji