Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witamin jest niezwykle ważne, ponieważ to właśnie ich niedobory są odpowiedzialne za pogorszenie samopoczucia oraz prowadzą one do pogorszenia się stanu zdrowia człowieka. Powinny być przyjmowane nie tylko w okresie jesienno-zimowym, który sprzyja złapaniu infekcji, ale przez cały rok. Za najważniejsze – bez wątpienia – można uznać przyjmowanie witamin odpowiadających za poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego, pomagających w utrzymaniu zdrowych zębów, a także mających wpływ na pracę mózgu czy wspomagających pracę serca.
Jedną z najważniejszych witamin jest witamina A, która nie tylko wzmacnia kości czy wspomaga proces widzenia, ale także eliminuje wolne rodniki. W pożywieniu można znaleźć ją między innymi w nabiale, podrobach czy warzywach i owocach bogatych w karoten.
Wpływ na właściwą gospodarką wapniową mają witaminy D i K, które przyjmowane łącznie mogą przynosić jeszcze korzystniejsze efekty – obydwie biorą bowiem udział w leczeniu osteoporozy. W tym przypadku warto wzbogacić swoją dietę o ryby (np. makrelę) oraz w warzywach, których liście mają ciemnozieloną barwę (np. szpinak).
Równie ważne są witaminy z grupy B (głównie B11, B12, B6 i B2), wspierające krążenie i produkcję krwi, a także poprawiające wytrzymałość. Ich źródłem w pożywieniu jest m.in. mięso, podroby, ryby czy jajka.
Niedostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki witamin może doprowadzić do wystąpienia poważnych chorób, m.in. kurzej ślepoty, niedokrwistości, wszelkiego rodzaju stanów zapalnych i chorób skóry, jak również problemów natury psychicznej – depresji czy stanów lękowych.