Najczęściej stosowanym olejem w polskich kuchniach jest niewątpliwie olej rzepakowy. Wykorzystuje się go przede wszystkim do smażenia tradycyjnych w polskiej kuchni potraw mięsnych. Dla niektórych osób jest to nieodłączny element w codziennym gotowaniu, jednak nie jest to zawsze najlepsza opcja. Istnieje wiele alternatyw, których wartości odżywcze są znacznie korzystniejsze dla organizmu, dlatego warto dokonać zmian w swojej diecie.
Wybierając olej, warto kierować się przede wszystkim jego wpływem na organizm. Dobrym wyborem np. jako dodatek do sałatek będzie np. olej lniany, którego smak świetnie skomponuje się z resztą składników. Najlepszą alternatywą dla tradycyjnego oleju rzepakowego będzie oliwa z oliwek. Sprawdzi się zarówno do smażenia jak i do dań na zimno oraz nada potrawom niepowtarzalnego charakteru. Warto mieć w swojej kuchni także olej z orzeszków ziemnych, który pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i charakteryzuje się właściwościami przeciwnowotworowymi. Ciekawym rozwiązaniem są prasy do tłoczenia oleju, które pozwalają uzyskać w warunkach domowych olej, bogaty w wartości odżywcze takie jak kwasy omega. Warto w kuchni próbować tego typu nowych produktów oraz sprawdzać ich najlepsze zastosowanie. Ważne jest, aby urozmaicać swoją codzienną dietę w celu dostarczenia organizmowi różnych składników odżywczych. Z tego powodu nie powinno się używać tylko jednego rodzaju oleju, a wręcz przeciwnie, zmieniać je i dodawać różne, w zależności od potrawy.