Zdrowy styl życiaŻycie i człowiek

Porównanie win chilijskich, australijskich i hiszpańskich

W bogatych ofertach sklepów i restauracji można spotkać wina pochodzące z najdalszych zakątków globu. Ich smak, zapach oraz jakość uzależnione są głównie od klimatu, sposobu uprawy, rodzaju gleby i hodowanych szczepów. Dobrze dobrane wina świata będą stanowić doskonałe uzupełnienie niemal każdej potrawy. Warto więc poświęcić chwilę na zapoznanie się z głównymi cechami poszczególnych trunków.

Najpopularniejsze rodzaje

Wina chilijskie wyróżnia świeża, owocowa nuta, prostota smaku oraz niska cena. Na szczególną uwagę zasługuje z pewnością produkowane w Chile carménère, bogatsze i nieco cięższe od innych gatunków. Odmiany spotykane w Australii to zazwyczaj szeroko rozpoznawalne wina gatunkowe, takie jak shiraz lub chardonnay. Klimat panujący na kontynencie sprzyja uprawie szczepów niemal każdego rodzaju. Nowoczesna produkcja i przystępna cena wpływają na stały wzrost sprzedaży australijskich produktów. Z kolei dla wielbicieli lekkości i wyrazistego smaku najlepszym wyborem mogą okazać się hiszpańskie gatunki tempranillo lub albariño.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 − 3 =

Wybór redakcji