Możesz zrobić piękne desery za pomocą kilku prostych narzędzi, ale posiadanie odpowiedniego wyposażenia cukierni może ułatwić Ci pracę. Oto kilka niezbędnych rzeczy do prowadzenia cukierni:
Kołek do wałkowania jest niezbędny dla każdego cukiernika lub piekarza, który chce robić własne ciasta i ciastka od podstaw. Rolling pin są dostępne w wielu różnych rozmiarach i materiałów, w tym drewna, marmuru, stali nierdzewnej i tworzyw sztucznych. Najczęściej spotykane szpilki do wałkowania są wykonane z drewna, które jest niedrogie i łatwe do czyszczenia.
Papier pergaminowy jest niezbędnym elementem w każdej cukierni, ponieważ pozwala na łatwe podnoszenie ciasteczek lub innych wypieków z blach bez ich rozbijania lub przypalania się. Papier pergaminowy można wykorzystać również do pieczenia innych produktów – np. ciast – dlatego warto zaopatrzyć się w kilka rolek, niezależnie od tego, jaki rodzaj słodyczy sprzedajesz w swoim sklepie.
Waga to kolejne podstawowe narzędzie, którego potrzebuje każdy cukiernik, aby dokładnie odmierzyć składniki podczas przygotowywania słodkich przysmaków od podstaw. Wagi są dostępne we wszystkich kształtach i rozmiarach, począwszy od małych wag kuchennych, które mogą ważyć małe ilości składników do dużych wag przemysłowych, które mogą ważyć setki kilogramów na raz.
Miksery. Występują w wielu odmianach, od mikserów ręcznych z ubijaczkami, które odłącza się od podstawy, po miksery stojące o większej mocy niż miksery ręczne, ale o mniejszej pojemności niż miksery stojące. Miksery ręczne są doskonałe do mniejszych partii, ale mogą nie mieć wystarczającej mocy do większych partii ciasta; miksery stojące są najlepsze do mieszania dużych ilości składników, ponieważ ich ubijaczki można zdjąć z podstawy w razie potrzeby (na przykład podczas robienia ciasteczek). Przystawki do miksera stojącego są również dostępne do użytku z modelami ręcznymi, więc nawet jeśli nie chcesz mieć całego miksera stojącego ustawionego na blacie, możesz go używać tylko do miksowania.