Za najzdrowszą herbatę powszechnie uważana jest zielona herbata. Jej lecznicze działanie jest doceniane i wykorzystywane od wieków na całym świecie, a naukowcy wciąż odkrywają jej nowe zalety. Rodzajów zielonej herbaty jest wiele, różnią się między sobą kolorem, wiekiem i porą zbierania liści, sposobem ich zwijania, rejonem, z którego pochodzą (klimatem, w którym wyrosły). Ponieważ liście zielonej herbaty nie są poddawane procesowi fermentacji, nie tracą niemal żadnych cennych substancji, których zawierają cały wachlarz. Są to przede wszystkim silne antyoksydanty spowalniające procesy starzenia oraz zmniejszające ryzyko zachorowań na raka, witaminy A, E, B, C, teina, czy mikroelementy takie jak potas, wapń, fluor, cynk lub miedź. Zielona herbata jest także bogata w katechiny, którym zawdzięcza właściwości odchudzające. To one mają istotny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, jako że wchłaniają tłuszcze z pożywienia i przyspieszają ich zużycie przez organizm. Według naukowców picie zielonej herbaty przedłuża życie i zmniejsza ryzyko zachorowań na miażdżycę oraz obniżają ciśnienie krwi. Warto dodać, że drugie parzenie nadaje jej właściwości uspokajających i relaksujących.
Biała herbata jest poddawana obróbce w najmniejszym stopniu i ma przyjemny, słodki smak. Kojarzy się ją z elitarnością, jako że do niedawna była trudno dostępna i bardzo droga, dziś jest już nieco inaczej. Często się o niej zapomina, niesłusznie, ponieważ zawiera niemal dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż zielona, wspaniale więc spowalnia procesy starzenia i chroni przed nowotworami. Spożywana jako gorący napar znacznie wspomaga pozbywanie się toksyn z organizmu oraz zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego, a wysoka obecność witaminy C zapewnia odporność. Jest także bogata w kofeinę, może więc z powodzeniem zastąpić kawę.