To, co spożywamy, ma fundamentalny wpływ na nasze zdrowie. Im mniej przetworzona żywność, tym więcej składników odżywczych i substancji mineralnych przyswaja organizm. Spożywając jedzenie pozbawione konserwantów i utwardzonych tłuszczy, odciążamy układ odpornościowy. Po które produkty powinniśmy sięgać, aby poprawić odporność?
Nie jest tajemnicą, że owoce i warzywa powinny być podstawą diety. Spożywając je, dostarczamy sobie całej palety witamin i minerałów. Szczególnie ważna jest witamina C, która chroni organizm przed zapadnięciem na infekcje, wzmacniając jego siły obronne. Duże znaczenie mają również witaminy A, E oraz te z grupy B. Warto zatem sięgać po brokuły, paprykę, pomidory, kiwi, pomarańcze, truskawki, jabłka, porzeczki i inne dary natury, szczególnie sezonowe. Pomocne będą inspirujące przepisy na warzywne dania, które odmienią codzienne menu dostępne np. na https://fitorsweet.pl/. Odporność stymulują również produkty kiszone, takie jak ogórki, kapusta czy zakwas z buraków. Pijmy też pyłek pszczeli, który w naturalny sposób zwiększa aktywność układu immunologicznego.
Aby cieszyć się dobrą odpornością, nie zapominajmy o spożywaniu jogurtu, maślanki i kefiru. Są to produkty, które wzmacniają florę bakteryjną jelit, ta zaś ma fundamentalny wpływ na system odpornościowy. Ważne jest także jedzenie żywności z dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Znajdziemy je w tłustych rybach morskich (łosoś, śledź, sardynki), a także w tłoczonych na zimno olejach (lniany, rzepakowy, kokosowy, z pestek dyni). Wprowadźmy do diety pokarmy bogate w cynk, którego niedobór osłabia organizm i zwiększa podatność na infekcje. Spore ilości cynku obecne są w wołowinie, roślinach strączkowych, orzechach i produktach pełnoziarnistych.