Ekspresy do kawy, jak każde urządzenia, należy od czasu do czasu poddać odpowiedniej konserwacji. Kluczowe jest ich odkamienianie, które pozwoli zachować urządzenie w dobrym stanie oraz będzie przeciwdziałać wystąpieniu kolejnych usterek. Regularne odkamienianie ma też wpływ na smak przygotowywanych trunków. Poniżej rozwijamy ten temat oraz wskazujemy na najlepsze sposoby, by poradzić sobie z osadem kamiennym.
Nie warto odkładać odkamieniania ekspresu, gdyż może to doprowadzić do zniszczenia urządzenia. Wówczas konieczny będzie profesjonalny serwis ekspresów do kawy lub nawet zakup nowego.
Odkamienianie warto rozpocząć od dokładnego zapoznania się z zaleceniami podanymi przez producenta. Powinien określić zalecaną częstotliwość odkamieniania. Jeśli informacje takie nie zostały podane, wówczas warto po prostu obserwować wnętrze urządzenia i sposób jego pracy, upewniając się czy nie zalega w nim osad. Zaleca się, by odkamienianie przeprowadzać co każde 200 lub 250 filiżanek kawy.
Odkamienianie może zostać przeprowadzone przy użyciu specjalnych odkamieniaczy w formie tabletek lub w płynie. Najpierw należy dokładnie oczyścić pojemnik z wodą, a następnie napełnić go środkiem odkamieniającym. Po tym należy uruchomić urządzenie na programie “odkamieniania” lub po prostu pozwolić mu na przygotowanie kilku kaw. Najlepiej poczekać do momentu opróżnienia pojemnika z płynu czyszczącego.
Po zakończeniu tego etapu należy dokładnie opłukać pojemnik na wodę oraz przygotować jedną filiżankę kawy, którą wylejesz do zlewu.
Wiele osób korzysta także z płynów dedykowanych do czyszczenia mlecznego. Należy stosować je w ekspresach wyposażonych w spieniacz mleka, gdyż to właśnie ono jest odpowiedzialne za powstanie najtrudniejszych do usunięcia osadów.