W trakcie produkcji żywności niezwykle ważna jest jej kontrola pod względem bezpieczeństwa do spożycia. W gotowym, wysyłanym do sklepów czy punktów gastronomicznych produkcie nie może się znaleźć żadne ciało obce. Dlatego też na linii produkcyjnej stosuje się tylko takie przedmioty, które z łatwością mogą zostać zauważone i usunięte przed przystąpieniem do pakowania lub też już po nim.
Podczas produkcji artykułów spożywczych, niezwykle przydatne okazują się opaski zaciskowe wykrywalne przez detektory metali. Powszechnie stosuje się je do pakowania, przytwierdzania etykiet i zamykania foliowych opakowań. Zastosowany w nich specjalny rodzaj plastiku umożliwia szybkie ich wykrycie w partii żywności. Są łatwe w montażu i oczywiście bezpieczne w kontakcie z produktami przeznaczonymi do spożycia. Spełniają też wszystkie wymagania higieniczne przewidziane przepisami dla zakładów produkcji i obrotu żywnością oraz europejskie wytyczne systemu HACCP. Na rynku znaleźć można wiele rodzajów i modeli tych właśnie opasek. W tym również kulkowe opaski wielokrotnego użytku. Pośród nich każdy producent znajdzie wielkość i rozmiar idealnie dopasowane do swoich potrzeb.