Herbata dziś wraca na salony i to dosłownie – coraz częściej deklasuje kawę, a wieczory przy herbacie i ciastku to dziś trend, który spotykany jest w gastronomii. Oczywiście herbatę można pić z przyjemnością także w domu i to niezależnie, czy samemu czy też w otoczeniu bliskich osób. Jak jednak parzyć herbatę, by cieszyć się jej najlepszym smakiem? Okazuje się, że warto zastosować się do kilku ważnych wskazówek.
Zielona, czarna, a może biała? To właśnie typ herbaty nie tylko determinuje smak i właściwości tego napoju, ale też wiąże się z konkretnymi zaleceniami co do parzenia. Warto więc najpierw zapoznać się z właściwościami danej herbaty, przeglądając chociażby sklep z herbatami sklep z herbatami https://ha-herbatykawy.pl/, aby lepiej zapoznać się z dostępną ofertą. Oprócz typu aromatycznej herbaty, ważna jest temperatura wody. Nie wszystkie herbaty nadają się do parzenia w wysokiej temperaturze, na przykład niższą stosuje się do herbaty białej i zielonej. Co jednak ważne, im wyższa temperatura wody, tym parzenie herbaty powinno odbywać się krócej. Z kolei herbaty, które zalewa się wodą w temperaturze poniżej 100 stopni, można parzyć nieco dłużej: do uzyskania odpowiedniego smaku i koloru.