Piec przelotowy to piec, który nagrzewa się do ustawionej temperatury i pozostaje w niej. Drzwi pieca pozostają otwarte przez cały czas trwania procesu pieczenia i nie ma przerw w działaniu temperatury. Piece przelotowe są używane wyłącznie do pieczenia, ponieważ gotują szybciej niż zwykłe piece, co przekłada się na lepszą jakość produktów i większą rentowność. W piecach przelotowych jest możliwość podgrzewania różnych potraw.
Piece przelotowe, znane również jako piece przepływowe, są zwykle używane do gotowania zamrożonej lub częściowo zamrożonej żywności. W niektórych przypadkach można używać pieca przelotowego do jednoczesnego gotowania różnych rodzajów żywności. Ciepło jest rozprowadzane równomiernie w całym urządzeniu i obejmuje dużą powierzchnię. Są używane w wielu różnych zastosowaniach związanych z pizzą, chlebem, ciastami i innymi produktami. Piece przelotowe składają się z komory głównej z przenośnikiem taśmowym. Wypieki przemieszczają się przez komorę na przenośniku taśmowym z góry na dół (z wieloma innowacjami pomiędzy nimi, takimi jak obrotowe komory dogrzewania). Dzięki parze powstającej podczas gotowania piec może skrócić o połowę czas potrzebny na ugotowanie produktu. Warto rozważyć zakup pieców przelotowych, ponieważ są najbardziej powszechnymi i popularnymi urządzeniami gazowymi do przygotowywania posiłków w gastronomii.