Zmywarki to urządzenia, które są coraz chętniej montowane w lokalach gastronomicznych, zastępując tradycyjne zmywaki. Warto więc zastanowić się jakie są najważniejsze zalety tych urządzeń i czy rzeczywiście są one lepsze od zmywania ręcznego.
Podstawową zaletą nowoczesnych zmywarek przeznaczonych do lokali gastronomicznych jest to, że pracują one w wysokiej temperaturze. Niektóre modele wyposażone są nawet w funkcję wyparzania. Dzięki temu, naczynia podlegają sterylizacji, co przy myciu ręcznym nie jest możliwe. Wysokiej klasy zmywarki posiadają krótkie cykle prania, które wynoszą zaledwie kilka minut. Przez ten czas możliwe jest umycie całej zastawy łącznie ze sztućcami. W przypadku zmywania ręcznego trwałoby to znacznie dłużej. Co ciekawe, wiele nowoczesnych zmywarek posiada opcję oszczędzania wody. Polega ona na odfiltrowaniu i ponownym wykorzystaniu zużytej do zmywania wody. Dzięki temu, że zmywarka jest urządzeniem zamkniętym, możliwe jest używanie znacznie mocniejszych środków myjących, niż podczas tradycyjnego prania ręcznego. Użycie bardziej skoncentrowanych detergentów pozwala na uzyskanie lepszych efektów, przy krótszym myciu.
Chociaż zmywarki posiadają wiele zalet to należy pamiętać, że są urządzeniami mechanicznymi. W przypadku braku prądu lub awarii, zmywarka staje się bezużyteczne i trzeba powrócić do zmywania ręcznego. Wadą tego rodzaju sprzętu jest też dosyć duże zapotrzebowanie na energię elektryczną. W związku z tym, że urządzenia te szybko podgrzewają wodę do wysokiej temperatury, muszą być wyposażone w wydajne grzałki, charakteryzujące się dużą mocą grzewczą. To z pewnością przyczyni się do wyższych rachunków za prąd.
Podsumowując, zmywarki to urządzenia niezwykle przydatne, które pomagają zachować czystość i piękny wygląd naczyń. Pracują szybko, wydajnie i cicho, dlatego wydaje się, że prędzej czy później całkowicie wyprą z lokali gastronomicznych tradycyjne zmywaki.
W sklepie gastronomicznym internetowym znajdziesz dobrej jakości sprzęt gastronomiczny, np. zmywarka stalgast jest godna polecenia.