Wybór lad gastronomicznych
Biznes i usługi
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Wybór lad gastronomicznych

Lady gastronomiczne są to te wszystkie szerokie lodówki, które widzimy w sklepach spożywczych. W jednych możemy znaleźć mięso, wędliny, ryby, w drugich sery i surówki. Przy każdej stoi uprzejma Pani i pyta nas co podać. Z większości lad nie potrafimy nawet prześledzić wzrokiem znajdujących się w nich produktów a co dopiero wybrać coś zanim ekspedientka zacznie obsługiwać kogoś kto stoi z tyłu. Lady są tak stworzone aby było widać co w nich jest tak więc szyba najczęściej ugięta(uwypuklona) jest najważniejszym elementem lady. To z nią klient ma największą styczność, oprócz tego, że musi być zawsze czysta a rzeczy pod nią poukładane tak jak należy to nie powinna też odstraszać klienta swoim wyglądem. Lada gastronomiczna nie powinna mieć ostrych zakończeń, startej farby od zbyt długiego użytkowania oraz żadnych wad przez które klient bałby się do niej podejść lub brzydził jej. Lady gastronomiczne muszą być przystosowane do danego pomieszczenia, zaakceptowane przez ludzi pełniących nadzór nad elementami wyposażenia sklepów i starannie oraz higieniczne obsługiwane przez miłe, zadbane i ubrane w fartuchy i ochronne rękawiczki sklepowe. Aby uniknąć nieporozumień między klientem a sprzedawcą lady nie powinny być produkowane na szerokość mniejszą niż jeden metr, żeby swoboda obu stron czyli klienta i sprzedawcy nie została naruszona np. podczas przekazywania gotówki lub towaru od strony A do strony B.

Lady gastronomiczne to nie tylko miejsca w których znajdziemy rzeczy na obiad czy kolację, ale też pewien element oddzielenia centrum do którego klient wchodzi i wybiera produkty od zaplecza na którym pracuję personel sklepu, więc należy dbać o dobre ich ustawienie.

Lady gastronomiczne należy kupować tak aby pasowały do wnętrza lokalu w którym się znajdują. Nie należy dobierać większych mebli w oparciu o lady tylko odwrotnie- lady pasujące do pozostałych mebli. Lady gastronomiczne chłodnicze, w których znajdują się kiełbasy, wędliny, mięso, lody powinny być duże i przestronne, więc kupując je trzeba wziąć pod uwagę to czy towar, którym dysponuje dany przedsiębiorca zmieści się w jednej. Nie należy zbytnio 'upychać’ towaru, gdyż może to być kłopotliwe dla ekspedientek, które będą próbowały dostać coś z nich a nie będą miały takiej możliwości poprzez zbyt ciasno ułożone produkty. O wiele lepiej jest kupić dwie mniejsze. Lady gastronomiczne ogrzewane znajdujące się najczęściej w marketach różnią się tym od chłodniczych, że mogą utrzymywać wysoką temperaturę we wnętrzu, więc zamiast lodów można w nich trzymać gorące dania.

Przy zakupie lad gastronomicznych należy kierować się chęcią przyciągnięcia klienta do siebie. Trzeba wyobrazić sobie pomieszczenie w którym mają stać i postawić się na miejscu klienta po czym dokonać decyzji z pełnym przekonaniem co do jej słuszności.

Duży wybór mebli sklepowych w sklepie internetowym Klimont znajdziesz.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Pięć niepodważalnych zalet tarasów kompozytowych
Pięć niepodważalnych zalet tarasów kompozytowych
Piękny taras to marzenie każdego domatora, jednak nie każdy może sobie pozwolić na drogie i trudne w utrzymaniu tarasy zbudowane […]
Centrum gnące – jakie ma plusy?
Centrum gnące – jakie ma plusy?
Centrum gnące to obrabiarka, która pozwala na gięcie elementów metalowych lub plastikowych z dużą precyzją i dokładnością. Istnieją dwa główne […]
Czym jest system ERP i jak może wpłynąć na funkcjonowanie przedsiębiorstwa?
Czym jest system ERP i jak może wpłynąć na funkcjonowanie przedsiębiorstwa?
System ERP (ang. Enterprise Resources Planning) to nowoczesne oprogramowanie, które pozwala kompleksowo zarządzać przedsiębiorstwem, ponieważ obejmuje zarówno kontrolę, jak i […]
Ostatnie wpisy