Wino to jeden z najpopularniejszych trunków, który od zawsze towarzyszy spotkaniom niezależnie od miejsca na świecie czy kultury. Na szczególne miejsce zasługuje wino czerwone wytrawne, które jest klasycznym wyborem i ma wielu koneserów. W tym tekście podsuwamy pomysły, z czym je podawać i do czego pasuje najlepiej. Wszystkie propozycje poniżej.
Czerwone wina wytrawne są doskonałym dodatkiem do mięs i wędlin — szczególnie tych cięższych i czerwonych. Pierwszym przykładem będzie dziczyzna. Potrawy z dzika, górniczy czy z bażanta będą doskonale uzupełniony tym rodzajem wina. Ten rodzaj trunku idealnie nada się też do kaczki i gęsi. Wino czerwone wytrawne można podawać na kolacji, gdzie królują pasztety i pieczenie z mięsa czerwonego. Dodatkowo możemy podać też wołowinę.
czerwone wino wytrawne — są sery. W szczególności są to sery długo dojrzewające, które doskonale komponują się właśnie z tym rodzajem wina. Możemy zaserwować taki trunek zarówno do deski serów, jak i przekąsek, które w głównej mierze składają się z serów.
Aby w pełni wydobyć wszystkie zalety wino powinno być podawane w konkretny sposób. Kieliszki powinny być specjalne dedykowane i przezroczyste. Niezwykle ważna jest też temperatura, która powinna oscylować w granicach od 15 do 18 stopni.
Jeśli jesteśmy koneserami lub po prostu lubimy delektować się winem, to właśnie czerwony wytrawny trunek będzie dobrym wyborem. Możemy wypić lampkę bez zbędnych dodatków, aby nie zakłócić smaku i cieszyć się bukietem.