Wyrób cukierniczy to każda żywność bogata w cukry i węglowodany, jak czekolada czy lody. Produkty te są zazwyczaj słodkie i mogą również zawierać tłuszcz, ale istnieją inne rodzaje produktów cukierniczych, takich jak:
Czekolada jest wytwarzana z kakao, cukru, mleka i innych środków aromatyzujących. Proszek kakaowy jest naturalnym składnikiem pochodzącym z ziaren kakaowca. Płynna forma czekolady nazywana jest likierem czekoladowym i jest ekstrahowana z ziaren kakao podczas procesu produkcyjnego. Likier czekoladowy zawiera około 50 procent substancji stałych (masło kakaowe i miazga kakaowa). Pozostała część składa się z wody i alkoholu. Likier czekoladowy może być przetwarzany na różne formy czekolady, takie jak niesłodzona czekolada do pieczenia lub półsłodka czekolada do pieczenia, poprzez dodanie do niego cukru i mleka w proszku.
Słodycze bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością. Są idealne dla osób, które chorują na celiakię lub nie tolerują glutenu. Słodycze te są produkowane bez użycia pszenicy, jęczmienia, żyta lub owsa. Zamiast tego używają innych mąk, takich jak mąka ryżowa i skrobia kukurydziana, aby zrobić wszystko od ciast po herbatniki, ciasteczka i muffiny. Słodycze bezglutenowe można nabyć przykładowo na stronie https://bezgluten.pl/sklep/109-wyroby-cukiernicze-bezglutenowe.
Galaretki są wykonane z żelatyny, cukru i aromatów, takich jak olejek z mięty pieprzowej lub ekstrakt z mięty. Żelatyna jest emulgatorem, który utrzymuje wodę w żelkach w zawieszeniu, nadając im jednocześnie konsystencję. Galaretki mogą być aromatyzowane dowolną liczbą składników, w tym sokami owocowymi, przyprawami, takimi jak cynamon lub ekstrakt z wanilii, itp. w zależności od tego, jaki smak chce się, aby galaretka miała po ugotowaniu.