Przemysł i technika

Jakich technologii używa się w piekarni?

Zanim pieczywo zostanie dopuszczone do sprzedaży, musi pokonać długą drogę produkcji. Począwszy od odważenia składników, przechodzi przez przygotowanie ciasta, jego miesienie, garowanie, a kończy na wypieku. Na każdym etapie stosuje się inne urządzenie pomagające w uzyskaniu jak najwyższej jakości wyrobu. Jak w każdej branży, im technologia jest bardziej nowoczesna, tym szybciej i łatwiej osiągany jest sukces w postaci idealnego wyrobu.

Technologie pozwalające na osiągnięcie najwyższej jakości chleba

Najważniejszym urządzeniem w piekarni jest piec. Zakład pracujący ekonomicznie wybiera taki, który pozwala na wypiek wszystkich rodzajów chleba, zarówno w foremkach, jak i bez nich. Przykładem dobrej jakości urządzenia jest piec obrotowy SP. Pozwala on na wprowadzenie 100 różnych receptur, jest zautomatyzowany z podnośnikiem wózka, pozwala ustalić czas i temperaturę wypieku. Ponadto, dzięki zastosowanym zabezpieczeniom pomaga w zminimalizowaniu wystąpienia wypadku w zakładzie.

Kolejnym niezbędnym urządzeniem jest miesiarka. To właśnie dzięki jej pracy można uzyskać najwyższej jakości produkt. Zależy ona bowiem od połączenia składników ciasta, jego napowietrzenia i innych czynników chemicznych i biologicznych. Najlepiej w piekarniach sprawdzi się miesiarka spiralna, w której można regulować prędkość obrotów, przygotowuje się wszystkie rodzaje ciasta, a także jest bezpieczna w użyciu.

Ważne technologie to również komory garownicze. W nich ciasto się rozrasta. Najlepiej, gdy posiadają czytelny panel sterowniczy, dzięki któremu można ustalić odpowiednią temperaturę i wilgotność wnętrza. Innymi udogodnieniami są różnego rodzaju krajalnice do chleba: automatyczne, samoobsługowe, taśmowe. Częste zastosowanie znajdują także linie do produkcji chleba o szerokim zastosowaniu.

Artykuł przygotowany we współpracy z firmą IBIS.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − 10 =

Wybór redakcji