Nieprzyjemna woń z lodówki to jedna z tych sytuacji, gdy musimy podjąć radykalne kroki w celu wyeliminowania przyczyny – funkcjonowanie w smrodzie jest bowiem nie do przyjęcia. Niekiedy źródłem zapachu jest nieświeże mięso, innym razem chwilowa awaria zasilania, a jeszcze innym pleśń, która zaatakowała urządzenie. Na szczęście istnieje wiele sposobów na pozbycie się tego problemu.
Walkę z brzydkim zapachem z lodówki trzeba rozpocząć od usunięcia przyczyny. W pierwszej kolejności wyrzucamy więc wszelkie przeterminowane lub nieświeże produkty. Po dokonaniu wstępnego przeglądu, należy opróżnić urządzenie i bardzo dokładnie je umyć, ze szczególnym uwzględnieniem miejsc trudno dostępnych, np. uszczelek i pojemników na warzywa czy owoce.
Woda, której używamy do mycia, powinna być letnia – nie zapominajmy o dodaniu do niej octu lub sody dla wzmocnienia efektu. Do tak przygotowanej lodówki (oczywiście po jej wyschnięciu) wkładamy artykuły spożywcze i dokonujemy ich segregacji – wszystkie sery pleśniowe, ryby czy wędliny powinniśmy włożyć do osobnego, szczelnie zamkniętego pojemnika.
Profilaktycznie możemy zamontować specjalne filtry do lodówek, które wyłapują niechciany zapach. Są one do nabycia np. na https://aquamelior.pl/. Jeżeli nasze dotychczasowe zabiegi nie przyniosły rezultatu, wówczas można rozsypać w misce zmieloną kawę, która dobrze pochłania zapachy. Inny sposób polega na zastosowaniu cytryny albo jabłka, które wystarczy przekroić na pół i włożyć do lodówki na około tydzień.
Ostatnia metoda opiera się na skropieniu wilgotnej gąbki ekstraktem z wanilii i umieszczeniu jej w urządzeniu na jakiś czas.