Centers for Disease Control and Prevention szacuje, że w Stanach Zjednoczonych występuje rocznie 76 milionów przypadków chorób przenoszonych przez żywność. Z tego 325 000 to hospitalizacje, a 5 000 to zgony. Gdy HACCP jest wdrożony prawidłowo, może pomóc w zapobieganiu tym tragediom poprzez identyfikację potencjalnych problemów, zanim staną się one pełnymi ogniskami choroby.
Kiedy firma przestrzega procedur HACCP, może chronić zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów poprzez zapewnienie, że produkty są bezpieczne do spożycia i stosowania w pobliżu dzieci, zwierząt domowych i osób starszych. Buduje to zaufanie między konsumentami a firmami, którym powierzają swoje decyzje zakupowe.
Kiedy firmy nie spełniają norm i przepisów branżowych dotyczących bezpieczeństwa żywności, mogą zostać pociągnięte do odpowiedzialności za wszelkie szkody spowodowane przez skażony produkt lub za to, że nie zrobiły wszystkiego, co możliwe, aby zapewnić swoim klientom bezpieczeństwo przed szkodami spowodowanymi spożyciem ich produktu (zatrucie pokarmowe). Postępując prawidłowo według procedur HACCP od początku do końca – od praktyk rolniczych po wysyłkę – firmy mogą znacznie ograniczyć tę odpowiedzialność, ponieważ robią wszystko, co w ich mocy, aby zapewnić bezpieczeństwo swoich produktów przeznaczonych do spożycia przez każdego w dowolnym czasie. Dużo w tym względzie może pomóc prowadzenie skutecznych szkoleń, jak te oferowane na poniższej witrynie https://haccponline.pl/sklep/produkt/szkolenie-haccp-branzowe/.