Rodzaje kasz – które z nich powinniśmy jeść najczęściej?
Życie i człowiek
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Rodzaje kasz – które z nich powinniśmy jeść najczęściej?

Kasze stanowią – obok owoców i warzyw – podstawę zbilansowanej diety, bogatej w witaminy i substancje odżywcze. W ostatnich latach ich spożycie wzrasta, tak samo, jak rośnie wiedza społeczeństwa dotycząca zasad zdrowego odżywiania. Kasze można jeść na rozmaite sposoby i praktycznie o każdej porze dnia – nie tylko na obiad, ale również jako dodatek albo podstawę śniadania lub kolacji. To niezwykle wartościowe źródło węglowodanów złożonych. Bogactwo gatunkowe kasz jest tak duże, że każdy może znaleźć tutaj coś dla siebie.

Gryczana, jaglana, jęczmienna, kuskus – ważna jest ekologia i jakość kaszy

Każda kasza jest zdrowa i ma mnóstwo pozytywnych dla organizmu właściwości. Kasza gryczana to kopalnia magnezu i cennych aminokwasów oraz popularny dodatek do obiadu. Z kolei kasza jaglana doskonale oczyszcza i zawiera krzemionkę, która pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Kasza jęczmienna – częsty dodatek do zup – poprawia pracę układu krążenia i lipidogram, a także pomaga uniknąć raka. To, jakie produkty zbożowe wprowadzimy do naszego menu, zależy od naszych preferencji smakowych i celów zdrowotnych. Ważne jest jednak aby pochodziły one z ekologicznych, certyfikowanych upraw, jak na przykład kasze, które znajdziemy za pośrednictwem strony https://biozfarmy.pl/pol_m_Kasze-238.html. Lekkostrawnym rozwiązaniem, po które chętnie sięgają zwłaszcza dzieci i rekonwalescenci, jest kasza manna. Podobne właściwości ma kuskus, który zawiera też dużo żelaza, potasu, magnezu i witamin z grupy B. Warto jeść kaszę na co dzień, wykorzystując ją jako dodatek do obiadów, deserów, sosów, a także farsz do gołąbków czy naleśników. To prosty sposób na utrzymanie w ryzach poziomu glukozy we krwi, sprawną pracę mózgu i uniknięcie nadwagi.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak zaplanować urlop w górach?
Jak zaplanować urlop w górach?
Urlop w górach, niezależnie od pory roku, różni się znacznie od urlopu w innych popularnych miejscach turystycznych, dlatego też już […]
Rodzaje oliwy – którą najlepiej wykorzystywać w kuchni?
Rodzaje oliwy – którą najlepiej wykorzystywać w kuchni?
Tłuszcze roślinne to jedne z najzdrowszych i najbogatszych w składniki odżywcze elementów diety. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej dobroczynnych tłuszczy […]
Jakie są najważniejsze korzyści z leasingu?
Jakie są najważniejsze korzyści z leasingu?
Leasing to korzystna oferta finansowania maszyn lub pojazdów, dedykowana zarówno dla osób fizycznych, jak i dla przedsiębiorców. Jest metodą na […]
Ostatnie wpisy