Potrawy z kuchni indyjskiej, które przyrządzisz w domu
Życie i człowiek
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Potrawy z kuchni indyjskiej, które przyrządzisz w domu

Kuchnia indyjska cieszy się w naszym kraju coraz większym powodzeniem. Wynika to przede wszystkim z tego, że jest niezwykle aromatyczna i bogata w różnorodne smaki, które dla Europejczyków są często zupełnie nieznane. Bazę stanowią tutaj rozmaite przyprawy, takie jak choćby kardamon, kolendra, curry, ostre chilli (produkowane z papryczki), szafran, kurkuma czy cynamon. W niniejszym artykule zostaną wymienione te dania kuchni indyjskiej, jakie można bez problemu przygotować w zaciszu własnego domu.

Butter Chicken, czyli marynowany kurczak

Podstawową potrawą charakterystyczną dla omawianej kuchni jest butter chicken. To nic innego jak kawałki kurczaka zamarynowane w jogurcie i mieszance konkretnych przypraw (tzw. garam masala) oraz ugotowane w sosie z prawdziwych pomidorów z niewielkim dodatkiem słodkiej śmietanki. Aby przyrządzić to danie, należy najpierw pokroić filety na maksymalnie 3 centymetrowe fragmenty, a następnie dokładnie natrzeć je imbirem, czosnkiem, solą, pieprzem i garam masalą. Kolejnym krokiem jest skropienie całości sokiem z cytryny, polanie oliwą z oliwek i włożenie do głębokiej miski, a także dodanie wspomnianego jogurtu. Zaleca się odstawienie miski na noc do lodówki, a po tym czasie ocieplenie dania w temperaturze pokojowej. Kolejne etapy gotowania to:

– namoczenie orzechów nerkowca

– zeszklenie drobno pokrojonej cebuli na klarowanym maśle

– dodanie orzechów, krótkie ich podsmażenie, a później dołożenie pomidorów i dolanie bulionu (pożądany czas gotowania to około 10 minut)

– zmiksowanie całości za pomocą blendera na bardzo gładki sos

– podsmażenie zamarynowanych kawałków kurczaka, przeniesienie ich do sosu i zagotowanie całości

– dodanie śmietanki i precyzyjne wymieszanie potrawy

Dodajmy, że butter chicken podaje się zawsze z ryżem oraz sporą ilością kolendry.

Pozostałe smakowite propozycje

Jeśli chcemy skosztować prawdziwego indyjskiego jedzenia, możemy tez z powodzeniem przygotować dhal, czyli soczewicę z dodatkiem kawałków warzyw (np. pomidora, czosnku, cukinii, papryki, słodkich ziemniaków) i suszonych grzybów, ewentualnie owoców. Całość dusi się na wolnym ogniu w mleczku kokosowym i doprawia tradycyjnymi ziołami. Inną popularną potrawą jest malai kofta – kuleczki serowo-warzywne w sosie na bazie oleju kokosowego, podawane z ryżem i mięsem. Na uwagę zasługują jeszcze następujące dania: cienkie placuszki dosa (z farszem ziemniaczano-warzywnym), satay (grillowane kawałki mięsa w ostrym sosie, nadziane na patyczki bambusowe), raita (sałatka z surowych jarzyn, polana zsiadłym mlekiem) oraz rajma (curry z czerwoną fasolą).

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Gdzie zabrać nasze pociechy na Dzień Dziecka?
Gdzie zabrać nasze pociechy na Dzień Dziecka?
Planując Dzień Dziecka dla naszych pociech, stawiamy najczęściej na tradycyjne, sprawdzone rozwiązania. Wyjście do kina czy na lody, wycieczka do […]
Nowy albo regenerowany alternator samochodowy. Który lepiej wybrać?
Nowy albo regenerowany alternator samochodowy. Który lepiej wybrać?
Każdy pojazd musi być wyposażony w układ rozruchu i napędu. Każdy z nas myśląc o nich, wyobraża sobie silnik i […]
Pamięć podręczna – jaką obudowę wybrać, by o niej nie zapomnieć?
Pamięć podręczna – jaką obudowę wybrać, by o niej nie zapomnieć?
Pamięć podręczna jest bardzo przydatny gadżetem. Jej małe wymiary sprawiają jednak, że łatwo ją zgubić. Czy jest na to jakieś […]
Ostatnie wpisy