Jakie danie, takie wino, czyli o wyborze odpowiedniego rodzaju trunku do określonego posiłku
Życie i człowiek
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Jakie danie, takie wino, czyli o wyborze odpowiedniego rodzaju trunku do określonego posiłku

Każdy wie, że dobre wino może podkreślić smak nawet najbardziej aromatycznej potrawy. Pozwala w większym stopniu delektować się daniem i wzmaga apetyt, stanowi przy tym idealne urozmaicenie całości. Najważniejsze jest odpowiednie dobranie wina, aby nie zagłuszyło swoim smakiem spożywanego jedzenia, lecz podkreślało jego smak. Do wyboru mamy różnego rodzaju wina czerwone, różowe i białe, a każde z nich posiada inne przeznaczenie. Warto posiadać umiejętność dobierania wina do serwowanych dań.

Do czego pasuje wino czerwone?

Wyróżniamy wina czerwone słodkie, półsłodkie i wytrawne. Słodkie idealnie sprawdzi się do wszelkich ciast i deserów, jak również do owoców – szczególnie cytrusowych. Jest lżejsze od win wytrawnych, dlatego warto je podawać po daniu głównym, jako dodatek na zakończenie posiłku. Dobrze sprawdzi się z korzennymi przyprawami. Wina półsłodkie traktowane są jako niezwykle uniwersalne – dobrze skomponują się zarówno z deserami, jak i daniami głównymi. Przede wszystkim z drobiem i makaronami. Z kolei wina czerwone wytrawne polecane są koneserom i wielbicielom bogatych bukietów smakowych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszów, potraw duszonych, wszelkich mięs i dań z fasolą, a także do deserów z gorzką czekoladą. 

Do czego pasuje wino białe?

Wina białe uznawane są za lżejsze i łagodniejsze niż czerwone. Słodsze wersje polecane są do lodów, owoców, deserów, smażonych i grillowanych warzyw oraz kurczaka i białych ryb. Można z nimi podawać także migdały, słone sery i potrawy ogólnie uznawane za „mdłe”, czyli pierogi, kopytka czy inne dania mączne. Białe wino wytrawne wzbogaca smak i aromat ryb, owoców morza, sałatek oraz oliwek. Z pewnością jest to jedno z najbardziej uniwersalnych rodzajów win.

Mniej popularne wino różowe

Nie należy pomijać wina różowego, choć nie posiada ono aż tylu zwolenników. Jest lekkie i orzeźwiające, dlatego dobrze sprawdzi się w upalne dni oraz podczas przyjęć na dworze. To rozwiązanie dla osób, które rzadko sięgają po alkohol, a wina czerwone są dla nich zbyt ciężkie. Słodkie wina różowe można podawać do fast-foodów, sałatek, orzeszków i dań z makaronem (np. lasagne), natomiast wersje wytrawne pasują do ryb, kanapek, zapiekanek i przekąsek, takich jak pomidory z mozzarellą, koreczki serowe czy oliwki. Na stronie https://winostyl.pl/wina-rozowe-i-musujace można znaleźć duży wybór dobrych jakościowo musujących win różowych, które zaspokoją oczekiwania nawet wymagających konsumentów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jakie typy opon można rozróżnić z myślą o motocyklach?
Jakie typy opon można rozróżnić z myślą o motocyklach?
W naszym kraju nie brakuje miłośników jazdy na motorze, czyli pojeździe jednośladowym wyposażonym w silnik spalinowy. Jego istotnym elementem są […]
Zastosowanie włókna węglowego w branży motoryzacyjnej
Zastosowanie włókna węglowego w branży motoryzacyjnej
Włókno węglowe to materiał charakteryzujący się wytrzymałością i lekkością, a przy tym dobrze się prezentuje. Jego unikalne właściwości sprawiły, że […]
Co jaki czas należy wymieniać olej w skrzyni biegów?
Co jaki czas należy wymieniać olej w skrzyni biegów?
Skrzynia biegów to jeden z kluczowych elementów samochodu osobowego. Umożliwia ona bowiem skuteczną zmianę przełożenia, co skutkuje przekazaniem mocy generowanej […]
Ostatnie wpisy